| Przepisy kulinarne | Uprawa pieczarek

Przepisy kulinarne

Uprawa pieczarek

uprawa-pieczarek-4

Uprawa pieczarek to zajęcie w sam raz dla początkującego ogrodnika albo dla ogrodnika znudzonego jesienią i zimą za oknem. Nieskomplikowane przygotowania i zabiegi pielęgnacyjne, wymagania grzybów, a także gwarantowany sukces hodowli zachęci do uprawy każdego. Świadomość, że spożywa się potrawy z pieczarkami z własnej hodowli, nie wspomaganej nawozami i chemią, dodatkowo napełni dumą. Co trzeba […]

7.00 avg. rating (71% score) - 1 vote

uprawa-pieczarek-4Uprawa pieczarek to zajęcie w sam raz dla początkującego ogrodnika albo dla ogrodnika znudzonego jesienią i zimą za oknem. Nieskomplikowane przygotowania i zabiegi pielęgnacyjne, wymagania grzybów, a także gwarantowany sukces hodowli zachęci do uprawy każdego. Świadomość, że spożywa się potrawy z pieczarkami z własnej hodowli, nie wspomaganej nawozami i chemią, dodatkowo napełni dumą. Co trzeba zrobić, żeby taką hodowlę prowadzić? Gotowy zestaw można kupić w internecie. Składa się on z folii, podłoża (obornik koński lub słoma z kurzakiem) z grzybnią, ziemi do okrycia. Cały zestaw należy umieścić w dość chłodnym miejscu, gdzie temperatura oscyluje w okolicach 15 stopni Celsjusza. Ponieważ pieczarki nie potrzebują światła, uprawę można prowadzić w piwnicy, garażu, na strychu. Ziemię należy podlewać tak, aby stale była wilgotna. Po upływie około 10 dni, ziemię pokryje białawy nalot pleśni, a po 3 tygodniach ukażą się dojrzałe osobniki, które można spożywać. Pieczarki można uprawiać także w ogrodzie.

Ciekawe wpisy kulinarne online:

recommended