| Kulinaria | Regionalne dania hiszpańskie

Kulinaria

Regionalne dania hiszpańskie

kulinaria (22)

Kuchnia hiszpańska jest bardzo popularna, ponieważ jest bardzo różnorodna, więc każdy smakosz znajdzie coś dla siebie, jest również bardzo zdrowa. Podstawowymi bowiem składnikami są ryby, owoce i warzywa, olej z oliwek, orzechy, sery, zioła. Klimat również sprzyja uprawom roślina i warzyw oraz hodowli zwierząt. Bliskość morza zapewnia stały dostęp do świeżych ryb i owoców morza. […]

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

kulinaria (22)Kuchnia hiszpańska jest bardzo popularna, ponieważ jest bardzo różnorodna, więc każdy smakosz znajdzie coś dla siebie, jest również bardzo zdrowa. Podstawowymi bowiem składnikami są ryby, owoce i warzywa, olej z oliwek, orzechy, sery, zioła. Klimat również sprzyja uprawom roślina i warzyw oraz hodowli zwierząt. Bliskość morza zapewnia stały dostęp do świeżych ryb i owoców morza. Kuchnia ta jest pełna bogactwa aromatów i smaków. Ryby np. podaje w różnej postaci, smażone, grillowane, gotowane, w towarzystwie ziemniaków i innych warzyw, sosów i sałatek. Każdy region kraju może pochwalić się własnymi kulinariami. Możemy wyróżnić kuchnię: galicyjską, katalońską, andaluzyjską, baskijską, kastylijską. Popularne potrawy krajowe to gazpacho, paella, tortilla. Posiłki spożywa się z winami. Często potrawy są proste wywodzące się z kuchni chłopskiej, w których dominują np. zupy np. z papryki, pomidorów, ogórków, oliwy, octu. Podróżując po Hiszpanii, warto nie tylko zwiedzać zabytki, ale również spróbować regionalne specjały.

Ciekawe wpisy kulinarne online:

recommended