| Kulinaria | Nasiona feminizowane

Kulinaria

Nasiona feminizowane

Nasiona feminizowane stworzone zostały po to, by uzyskać jedynie żeńskich rośliny. W normalnych warunkach nasiona konopi mogą wyrosnąć jako rośliny męskie oraz jako rośliny żeńskie – jak w przypadku innych roślin decydują o tym chromosomy płciowe X i Y. Feminizacja polega na zmuszeniu roślin żeńskich do wytworzenia męskiego pyłku, który jest niezbędny do wytworzenia nasion. […]

3.00 avg. rating (51% score) - 1 vote

Nasiona feminizowane stworzone zostały po to, by uzyskać jedynie żeńskich rośliny. W normalnych warunkach nasiona konopi mogą wyrosnąć jako rośliny męskie oraz jako rośliny żeńskie – jak w przypadku innych roślin decydują o tym chromosomy płciowe X i Y. Feminizacja polega na zmuszeniu roślin żeńskich do wytworzenia męskiego pyłku, który jest niezbędny do wytworzenia nasion.
Roślina, która posiada dwa chromosomy X będzie żeńska w dziewięćdziesięciu dziewięciu procentach przypadków, natomiast zwykłe nasiona konopi, które posiadają chromosomy X i Y dążą w kierunku wykształcania większej ilości roślin męskich, niż żeńskich.
Nasiona feminizowane cieszą się bardzo dużą popularnością, ich rozpowszechnienie i akceptacja wzrosły znacznie w ciągu ostatnich lat.
A to dlatego, że uprawiający feminizowane nasiona od samego początku mogą korzystać z walorów ulubionych odmian, nie troszcząc się o konieczność kiełkowania większej ilości nasion, niż tych, które mają zamiar uprawiać, ani też o przyszłą płeć swoich roślin..

Ciekawe wpisy kulinarne online:

recommended