| Gotowanie | MAKRELA PIECZONA

Gotowanie

MAKRELA PIECZONA

kulinaria (8)

Składniki: 4 makrele 2 łyżki kopru 2 łyżki tymianku 4 łyżki oleju roślinnego 5 łyżek oliwy 100 ml białego półwytrawnwgo wina 2 dag mąki pszennej 80 dag ziemniaków 2 marchewki 10 dag pora 2 cebule 8 ząbków czosnku 1 cytryna Sól, pieprz Wykonanie: Czosnek obrać, 4 ząbki przecisnąć przez praskę, zioła umyć i posiekać, połączyć […]

5.00 avg. rating (61% score) - 1 vote

kulinaria (8)Składniki:

4 makrele
2 łyżki kopru
2 łyżki tymianku
4 łyżki oleju roślinnego
5 łyżek oliwy
100 ml białego półwytrawnwgo wina
2 dag mąki pszennej
80 dag ziemniaków
2 marchewki
10 dag pora
2 cebule
8 ząbków czosnku
1 cytryna
Sól, pieprz

Wykonanie:

Czosnek obrać, 4 ząbki przecisnąć przez praskę, zioła umyć i posiekać, połączyć z czosnkiem, dodać białe wino i olej, posolić i dokładnie wymieszać. Makrele wypatroszyć, dokładnie wymyć i natrzeć przygotowanym sosem. Zostawić w tej marynacie na dobę.
Następnego dnia rybki wyjąć z marynaty i osuszyć. Obtoczyć w mące. Brytfannę nasmarować olejem i włożyć do niej makrele. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Podczas pieczenia polewać rybę pozostałą marynatą.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w plasterki, a następnie podsmażyć. Marchewkę po oczyszczeniu pokroić w talarki, a resztę czosku w plasterki. Por i cebulę oczyścić, umyć i posiekać, dodaćdo ryby i ziemniaków i wszystko podsmażyć.

Ciekawe wpisy kulinarne online:

recommended