| Gotowanie | Kurki z kaszą i koperkiem

Gotowanie

Kurki z kaszą i koperkiem

Składniki: 1. Pół kilograma świeżo zebranych kurek 2. 1 pęczek koperku 3. 1 duża cebula 4. 2 torebki kaszy jęczmiennej 5. Olej do smażenia 6. 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Kurki dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, wsypać do rondelka, osolić, zalać wodą i ugotować do miękkości (zostawić […]

8.00 avg. rating (76% score) - 1 vote

kulinaria (8)Składniki:

1. Pół kilograma świeżo zebranych kurek
2. 1 pęczek koperku
3. 1 duża cebula
4. 2 torebki kaszy jęczmiennej
5. Olej do smażenia
6. 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kurki dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, wsypać do rondelka, osolić, zalać wodą i ugotować do miękkości (zostawić wywar, w którym się gotowały) i odcedzić.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać ugotowane i odcedzone kurki i smażyć razem około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Koperek dokładnie opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Do smażonych kurek z cebulą dolać szklankę wywary z gotowania grzybów, dodać posiekany koperek i śmietanę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wyjąć z torebek, ułożyć na talerzach i polać gorącym sosem z kurkami.

Ciekawe wpisy kulinarne online:

recommended