| Kuchnia | Kawa świeżo palona

Kuchnia

Kawa świeżo palona

Kawa świeżo palona dzieli się na dwa podstawowe rodzaje: arabika oraz robusta. Każdy z nich ma swoich gorących zwolenników, więc ich wybór zależy tylko i wyłącznie od osobistych preferencji. Arabika jest uznawana za szlachetniejszy gatunek, ma większe od robusty nasiona, ale znacznie mniejszą zawartość kofeiny. Smakosze cenią sobie w niej zwłaszcza bardzo intensywny aromat. Kawa […]

9.00 avg. rating (81% score) - 1 vote

Kawa świeżo palona dzieli się na dwa podstawowe rodzaje: arabika oraz robusta. Każdy z nich ma swoich gorących zwolenników, więc ich wybór zależy tylko i wyłącznie od osobistych preferencji.

Arabika jest uznawana za szlachetniejszy gatunek, ma większe od robusty nasiona, ale znacznie mniejszą zawartość kofeiny. Smakosze cenią sobie w niej zwłaszcza bardzo intensywny aromat. Kawa ta pochodzi, wbrew swojej nazwie, z Abisynii (dzisiejsza Etiopia) i nadal region jest sporym światowym producentem owej kawy. Arabika jest uprawiana jednak głównie w krajach Ameryki Południowej i Łacińskiej – Brazylia, Kolumbia czy Meksyk dostarczają ogromną ilość kawy tego gatunku do filiżanek koneserów kawy na całym świecie.
Robusta jest znacznie mniej wymagająca, uprawiana w zachodniej części Afryki oraz na masową skalę w Wietnamie oraz Tajlandii. Jest przede wszystkim kawą o mocniejszym, bardziej intensywnym smaku, a słabszym aromacie, co nie musi przekonać wszystkich pijących lub wręcz przeciwnie – właśnie ich tym zachwycić.

Ciekawe wpisy kulinarne online:

recommended