| Kulinaria | Kawa do ekspresów

Kulinaria

Kawa do ekspresów

kawa-do-ekspresow-4

Jaka kawa do ekspresów? Przede wszystkim warto wiedzieć, że kawy kupowane przez nas w sklepach mogą być mieszankami, która różnią się od siebie jakością ziaren, a także sposobem ich palenia. Warto przed kupnem kawy zwrócić uwagę na wszystkie informacje producenta o danej mieszance, na przykład na miejsce pochodzenia i sugestie dotyczące parzenia. Obok mieszanek, można […]

10.00 avg. rating (86% score) - 1 vote

kawa-do-ekspresow-4Jaka kawa do ekspresów? Przede wszystkim warto wiedzieć, że kawy kupowane przez nas w sklepach mogą być mieszankami, która różnią się od siebie jakością ziaren, a także sposobem ich palenia. Warto przed kupnem kawy zwrócić uwagę na wszystkie informacje producenta o danej mieszance, na przykład na miejsce pochodzenia i sugestie dotyczące parzenia. Obok mieszanek, można kupić też czystą arabikę, po którą coraz chętniej sięgają Polacy mimo jej wyższej ceny, doceniając głęboki, kawowy smak. Warto dodać, że i czysta arabika zawsze jest mieszanką ziaren z kilku zbiorów.

W sklepach możemy spotkać się także z robustą. Często w sprzedaży są mieszkanki arabiki i robusty właśnie. Warto pamiętać, że arabika jest najlepsza, ma więcej olejków zapachowych i jest delikatniejsza, szlachetniejsza w smaku. Robusta jest zdecydowanie mniej aromatyczna, ma więcej kofeiny i ma znacznie intensywniejszy goryczkowy posmak. Zatem szukając idealnej kawy i decydując się na mieszankę, warto zobaczyć, w jakich proporcjach występują te dwa rodzaje ziaren.

Ciekawe wpisy kulinarne online:

recommended