| Kuchnia | Katedry w gotyku

Kuchnia

Katedry w gotyku

Gotyk w architekturze trwał od około połowy XIII do początku XVI wieku i pozostawił po sobie wiele charakterystycznych, spektakularnych konstrukcji. Najbardziej charakterystycznymi budowlami spotykanymi w tamtych czasach były wysokie, strzeliste katedry, mające za zadanie odzwierciedlać doskonałość Boga. Dlatego też musiały one wznosić się nad pozostałymi budynkami. Typowymi elementami katedr była bardzo duża ilość kolorowych witraży,  […]

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

rp_nieruchomosci14.jpgGotyk w architekturze trwał od około połowy XIII do początku XVI wieku i pozostawił po sobie wiele charakterystycznych, spektakularnych konstrukcji.
Najbardziej charakterystycznymi budowlami spotykanymi w tamtych czasach były wysokie, strzeliste katedry, mające za zadanie odzwierciedlać doskonałość Boga. Dlatego też musiały one wznosić się nad pozostałymi budynkami. Typowymi elementami katedr była bardzo duża ilość kolorowych witraży,  nadających wnętrzu sakralny, tajemniczy wygląd. Często przedstawiały one postacie lub znane sceny z Biblii.
Kolejnym ustawicznie napotykanym detalem były ostre łuki. Architekci stosowali je, by optycznie wydłużyć wnętrze, co zgodne było z założeniami architektury tamtych czasów. Specyficzne były również strzeliste, cienkie kolumny oraz umieszczane nad głównymi drzwiami rozety (okrągłe okna zapełnione witrażami).
Jednymi z najsłynniejszych gotyckich katedr są: katedra Notre Dame w Paryżu, katedra Saint-Etienne, katedra Reims, katedra Amiens i katedra Chartres.

Ciekawe wpisy kulinarne online:

recommended