| Przepisy kulinarne | Brzoskwinie z malinami

Przepisy kulinarne

Brzoskwinie z malinami

kulinaria (22)

Składniki: 1. 1 kilogram brzoskwiń 2. Pół kilograma malin 3. ¾ kilograma cukru Wykonanie: Maliny dokładnie przebrać, opłukać i dokładnie osączyć na sitku. Brzoskwinie umyć, włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą; po trzech minutach odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Z brzoskwiń zdjąć skórkę, przekroić na pół i usunąć pestki. Odłożyć kilka najmniej dojrzałych owoców […]

10.00 avg. rating (86% score) - 1 vote

kulinaria (22)Składniki:

1. 1 kilogram brzoskwiń
2. Pół kilograma malin
3. ¾ kilograma cukru

Wykonanie:

Maliny dokładnie przebrać, opłukać i dokładnie osączyć na sitku.
Brzoskwinie umyć, włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą; po trzech minutach odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Z brzoskwiń zdjąć skórkę, przekroić na pół i usunąć pestki. Odłożyć kilka najmniej dojrzałych owoców i przekroić je na ćwiartki. Resztę brzoskwiń przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i przykryć; rozgotować je uważając, aby sienie przypaliły.
W płaskim, szerokim rondlu ugotować syrop z ¾ szklanki wody i cukru. Odszumować. Do wrzącego syropu dodać rozgotowane brzoskwinie, ćwiartki tych owoców i maliny. Gotować na małym ogniu aż dżem nabierze pożądanej konsystencji często mieszając.
Gotowy dżem włożyć do umytych i wygotowanych słoiczków, szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem aż do ostygnięcia.

Ciekawe wpisy kulinarne online:

recommended