| Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne

  • Żywność ekologiczna

    Żyjemy w czasach, w których niemal każdy produkt spożywczy przesycony jest chemią – taka jest smutna prawda. Producenci korzystają z niej do nienaturalnego zwiększania przydatności do spożycia, lub też do polepszania smaku oraz przede wszystkim do minimalizowania kosztów wyprodukowania czy wyhodowania produktów. W tych czasach żywność ekologiczna jest bardzo zaniedbywana – ale czy tak…

  • Wyciskanie soków

    Wyciskanie soków staje się coraz popularniejsze, gdyż jest to świetny sposób na dostarczenie sobie dobrze  przyswajalnych składników odżywczych z wazy i owoców. Dodatkowo coraz łatwiej jest kupić sprzęt do przygotowania kolorowego koktajlu, z tego na co mamy akurat ochotę. Świeże soki to są szybko trawione, a znajdujące się w użytych surowcach witaminy i mikroelementy…

  • Zdrowa żywność

    Hasło zdrowa żywność to bardzo popularne w ostatnich czasach hasło. Określa się nim jedzenie wytwarzane w sposób naturalny, bez użycia sztucznych nawozów. Najlepiej, aby pochodziły z upraw ekologicznych. Uprawy nie powinny być położone w silnie zanieczyszczonym terenie, w pobliżu zakładów produkcyjnych lub przy drogach i autostradach. Ważny jest również sposób wytwarzania zdrowej żywności. Powinna…

  • Szkło w kuchni Warszawa

    Trendy w wystrojach wnętrz bardzo zmieniły się na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat. Niewątpliwie ma na to wpływ większy wybór artykułów w sklepach i inspiracje współczesną architekturą, która stawia na przestronność i minimalizm. Preferuje się takie materiały jak szkło i beton, a podstawowym dążeniem stanie się rozjaśnianie kompozycji. Tym samym tropem idzie się przy dekoracji…

  • Psychologia dieta

    Dietetyka to dziedzina wiedzy, o której ostatnio jest bardzo głośno. Coraz lepiej zaczynamy rozumieć, że to, jak się odżywiamy, ma ogromny wpływ na całe nasze życie. Nasza przyszłość zależy od tego co znajduje się na naszym talerzu. Spożywanie niektórych potraw może powodować nowotwory. To informacje poparte badaniami naukowymi. Stąd dobry dietetyk jest na wagę…

  • Uprawa pieczarek

    Uprawa pieczarek to zajęcie w sam raz dla początkującego ogrodnika albo dla ogrodnika znudzonego jesienią i zimą za oknem. Nieskomplikowane przygotowania i zabiegi pielęgnacyjne, wymagania grzybów, a także gwarantowany sukces hodowli zachęci do uprawy każdego. Świadomość, że spożywa się potrawy z pieczarkami z własnej hodowli, nie wspomaganej nawozami i chemią, dodatkowo napełni dumą. Co…

  • Produkty wegańskie sklep internetowy

    Jak utrzymać wagę na dobrym poziome i zachować zdrowie na jak najdłuższy czas? Należy zapomnieć o dietach, które swoje panowanie miały jeszcze kilka lat temu, czy kilkudniowych, a nawet tygodniowych głodówkach, które w rzeczywistości nie przynoszą wiele dobrego naszym ciałom. Najlepszą drogą do długiego cieszenia się zdrowiem jest całkowita zmiana nawyków żywieniowych. Popularna w…

  • Zupa cebulowa z grzankami

    Składniki: 1. 80 dag cebuli 2. 1 szklanka białego wina 3. 2 ząbki czosnku 4. 0,75 litra bulionu z kurczaka 5. 4 łyżki masła 6. 1 łyżeczka miodu 7. 1 listek laurowy 8. 3 ziarenka ziela angielskiego 9. 3 ziarenka czarnego pieprzu 10. Suszony tymianek 11. Suszona szałwia 12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz…

  • Zupa krem warzywny

    Składniki: 1. 1 seler 2. 2 marchewki 3. 2 pietruszki 4. 5 szklanek bulionu warzywnego 5. Ćwierć szklanki mleka 6. 2 łyżki 30 % śmietany 7. 3 ziarenka ziela angielskiego 8. Gałka muszkatołowa 9. Lubczyk 10. Ziarenka słonecznika 11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Warzywa oczyścić, obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę.…

  • ZIEMNIACZANY PRZEKŁADANIEC

    SKŁADNIKI: 1. 1 kilogram ugotowanych ziemniaków (lub 2 opakowania ziemniaczanego piure) 2. 60 dag gotowanej wołowiny (z rosołu) 3. 1 łyżka oleju 4. 2 cebule 5. 2 łyżki masła 6. Szklanka rosołu (lub bulionu wołowego z kostki) 7. 15 dag rodzynków 8. Tymianek 9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki przepuścić przez…

  • GULASZ PO IRLANDZKU

    SKŁADNIKI: 1. 1 kg jagnięciny z kością (karczek, łopatka) 2. 3 – 4 marchewki 3. 2 duże cebule 4. Puszka białej fasolki 5. 8 – 10 małych ziemniaków 6. 2 – 3 szklanki bulionu z kostki wołowego lub warzywnego 7. Posiekane zioła: tymianek lub mięta i zielona pietruszka 8. sól, świeżo zmielony czarny pieprz…

  • Sushi Grodzisk Mazowiecki

    Nie każdy człowiek lubi surową rybę, w czym nie ma nic dziwnego, ale niekiedy warto spróbować czegoś nowego, aby mieć pewność, że nam to nie posmakuje. Sushi podbija serca coraz większej ilości osób, a najpopularniejszą odmianą jest maki, czyli ryba, która owinięta jest płatem wodorostu. Przygotowanie jej nie wymaga specjalnych umiejętności, choć trzeba wiedzieć…

  • Brzoskwinie z malinami

    Składniki: 1. 1 kilogram brzoskwiń 2. Pół kilograma malin 3. ¾ kilograma cukru Wykonanie: Maliny dokładnie przebrać, opłukać i dokładnie osączyć na sitku. Brzoskwinie umyć, włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą; po trzech minutach odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Z brzoskwiń zdjąć skórkę, przekroić na pół i usunąć pestki. Odłożyć kilka najmniej dojrzałych…

  • Tabletki calominal opinie

    Na problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała skarży się wiele osób. Przyczyny nadwagi mogą być różne, od kłopotów zdrowotnych po złe nawyki żywieniowe i brak ruchu. Powrót do szczupłej sylwetki okazuje się czasem zadaniem nie do wykonania. Mimo stosowania rozmaitych diet odchudzających nie udaje się schudnąć, a jeśli nawet, to nadwaga szybko powraca i…

  • Marchewkowe kulinaria

    W prawie każdym domu jest marchew. Problem natomiast polega na tym, że często zapominamy, że ją posiadamy i niestety odkrywamy dość późno, że albo wymyślimy jakąś potrawę albo niestety marchew się zepsuje. Zatem- jakie oryginalne kulinaria możemy przygotować na bazie marchwi? Możemy zrobić gofry marchwiowe- podane z twarożkiem stanowią idealną przekąskę. Następnie- z marchewki…

  • Specjały kuchni greckiej

    Kuchnia Grecka jest  pełna przystawek i sałatek. W sałatkach dominuje ser feta, świeże ogórki, liście mięty. Wszystko to jest zdrowe i orzeźwiające. Popularne mięsa do dań greckich to wołowina, wieprzowina, jagnięcina. Serwuje się np. wołowinę z makaronem lub duszona cielęcina z ziemniakami. Mięsne kulinaria wykorzystują często mięso mielone np. musaka, gdzie podstawowym składnikiem jest…

  • 1
  • 2